Timisorenilor. De la un Mitica


M-am nascut in Vest. Dar nu in vestul tarii, ci al Capitalei, acolo unde astazi copii se nasc si nu stii daca ii vei lua acasa sau ii vei duce arsi direct la cimitir. Recunosc din capul locului ca sunt un Mitica vero, format in confortul cubic de beton oferit de comunisti, cu tabieturi de bucurestean: imi plac Cismigiul, Herastraul, forfota din Centrul Vechi, umbrelutele de pretutindeni, dar mai ales din Regie, mirosul de praf spalat dupa ploile torentiale de vara, si cum apune soarele pe Lacul Morii. Si mai recunosc ca am multe meciuri in peluzele de pe Ghencea, plecand de la imboldul parintesc: “Mai du-te mama si tu la stadion sa stiu de ce imi opresc astia din solda 50 de lei pe luna”. Am ceva kilometrii prin tara, unii bahici, altii cu adrenalina de pustan, unii cu preconceptii si superioritati inutile. Cred ca o deplasare de vis este una de mai la Constanta cu buget de doua alocatii: 22000, doua Iorga rosii si doua Eminescu. O galbena de Odobesti 11000, un carpati de Targu Jiu 3300, pentru nasu’ poate i se face mila si da la schimb un Viceroy, o franzela si de restu parizer de la magazinu din fata garii Obor. Mirosul personalului de piele de plastic, metal plin de roua si pietris imbibat de urina. Slipii si esarfa in buzunare.
Destula divagare. Revenind la kilometrii, nu am ajuns niciodata sa vad pe viu ovalul de la Timisoara. Am fost la un pas sa-mi iau ploaia si bulaneala militienilor de la 8-1, dar am fost de serviciu. Halucinant corul ala, neverosimil pe orice stadion, lectie de nebunie frumoasa. Apoi ca meserie, m-am lovit din nou de ei. Ca ziarist la ProSport am trait pe viu batjocorirea facuta de Zambon, artificiile lui Dobos sau Iancu, AEK – Bragadiru, Girueta sau alte coclauri. M-am imprietenit cu Vali Serbanut si Lucian Lipovan si am patruns un pic filosofia banateana de bodega. Apoi eu am trecut in linia a doua, si la fel si Timisoara. Totusi baietii de acolo nu au abandonat, s-au mobilizat au demonstrat pentru dreptul lor de a avea echipa. In timp ce noi eram vreo 1000 – 2 la Palat in varful protestelor ei au umplut Piata Victoriei pentru culorile lor. S-au identificat apoi cu drukerii, s-au organizat legal si au pornit de zero.
Tabula rasa. Vazand proeictul lor mi-a venit in minte initiativa austriecilor ce s-a concretizat in SV Austria Salzburg. Culmea si coincidenta cromatica inducea ideea de succes a actiunii timisorenilor. Apoi i-am urmarit cu invidie crescanda. Ba pe la sate, ba pe biciclete, ba la meciul cu FC Arges renascut si el si in aceleasi culori alb-violet. Noi am parasit din nou stadionul si din cauza intereselor financiare prea mari, probabil nu vom putea sa recuperam niciodata palmaresul, sa repornim in acelasi sistem.
Dar timisorenii au reusit. Meciul din week-endul trecut cu Ripensia a aratat ca anii nu au trecut degeaba, ca proiectul lor a reusit si m-au facut sa ma simt mandru de ei. Nu ii suport pentru culorile pe care le reprezinta, si pentru prietenia lor cu o anume echipa, dar ii iubesc ca suporteri si ca romani. Sunt un model pentru mizeria in care ne scaldam, un exemplu pentru toate peluzele, unele care se zbat intr-o coma indusa de cei ce au batjocorit frumoasele noastre duminici. Ei s-au vindecat si au dat un semnal clar ca se poate. In timp ce clona lor va promova probabil in simulacrul insolvento-rebranduit de Liga 1 ei mai au probabil cativa ani sa ajunga acolo unde le este locul. Imi scot palaria de Mitica cu boruri tari in fata voastra drukerilor, in tribuna romaneasca sunteti acolo unde trebuie si aveti dreptate cu logoul de pe siteul vostru. Pentru voi anii cei mai frumosi sunt cei ce urmeaza sa vina.

Reclame

~ de alex rostotchi pe 13 martie 2015.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: